Arctic Paper S.A. Q3, 2023: Vårt fokus på marginaler fortsätter att vara framgångsrikt

REG

1Arctic Paper S.A. rapporterar i PLN. I det engelska och svenska pressmeddelandet har beloppen omvandlats till EUR genomsnittliga kurser för respektive kvartal. Den fullständiga kvartalsrapporten finns tillgänglig på arcticpapergroup.com

"Vårt fokus på marginaler i stället för volymer fortsätter att vara framgångsrikt och bidrar till att stärka koncernen i en tid av betydande investeringar i linje med vår strategi." Michal Jarczyński, VD

Det tredje kvartalet 2023 framstår som svagt jämfört med motsvarande kvartal 2022 – som var ett av de starkaste i koncernens historia – men trots detta levererade vi en EBITDA-marginal i linje med vårt mål. Vårt fokus på marginaler i stället för volymer fortsatte att vara framgångsrikt. Arctic Papers intäkter minskade med 39 procent till PLN 854,8 miljoner (1 402,1 miljoner). EBITDA nådde PLN 124,5 miljoner (298,2 miljoner) med en motsvarande EBITDA-marginal på 14,6 procent. Ett starkt kassaflöde under perioden stärkte koncernens finansiella ställning då nettoskuld/EBITDA-kvoten nådde ett nytt rekordlågt -0,59 (-0,22). Solida finanser är en fördel i en tid av betydande framtida investeringar i linje med vår strategi.

För papperssegmentet minskade intäkterna till PLN 590,3 miljoner (1 042,1 miljoner). Under första halvåret försvagades efterfrågan i takt med att kunderna minskade sina lager. Under tredje kvartalet har vi dock sett tidiga tecken på en återhämtning i efterfrågan. Kapacitetsutnyttjandet för perioden uppgick till 66 procent. Vi har fortsatt att fokusera på marginaler och levererat en EBITDA-marginal för perioden på 16,0 procent. Då jämförelsekvartalet var exceptionellt är det värt att notera att resultatet för papper är historiskt starkt. Vi har erhållit patenträttigheter för en innovativ barriär med antibakteriella egenskaper. Användningen av denna specialutvecklade formel säkerställer att Amber Care uppfyller ISO 20743 och ISO 18184 standarderna och komponenterna i blandningen bryts ned utan miljöföroreningar och är biologiskt nedbrytbara.

Massasegmentet – Rottneros – minskade sin omsättning till 693 miljoner kronor (806) med en EBITDA på 79 miljoner kronor (233), främst drivet av fallande priser. Perioden präglades av krympande lager och stigande leveranser och balansen på massamarknaden skiftade till säljarnas fördel. Investeringar görs i utbyggnaden av CTMP-kapaciteten, i förnybar energi och energilagring.

Joint venture-investeringen i en ny produktionsanläggning för formpressade fibertråg i Kostrzyn fortskrider med målet att vara i drift 2024. Tidtabellen påverkas av långa leveranstider för utrustning.

Arctic Paper fortsätter att växa inom hållbara energilösningar. Under kvartalet togs beslut om att investera 285 miljoner kronor i en uppgradering av biobränslepannan och ångturbinen i Grycksbo. Investeringen kommer att öka brukets konkurrenskraft och generera en ny intäktsström då bruket kommer att producera 50 000 ton träpellets per år till ett uppskattat värde på cirka 100 miljoner kronor. Installationen kommer också att minska energikostnaderna med 50 miljoner kronor. Under perioden har vi även utvecklat vår plan för utbyggnaden av solenergiparken på 17 MW i Kostrzyn.

Två år har gått sedan Arctic Paper lanserade sin nya strategi med syfte att diversifiera inom förnybar energi och hållbara förpackningar. De utmaningar vi har ställts inför sedan dess visar att strategin har skapat värde och vi är på god väg att implementera den. Efter strategiöversyn kommer vårt fokus på förnybar energi att flyttas från vindkraftverk till solparker. För förpackningar ser vi större potential i fibertråg än i kraftpapper. Vårt engagemang för att investera i högre marginaler, lägre fotavtryck och mindre volatila verksamheter förblir oförändrad.

Michal Jarczyński, VD Arctic Paper S.A.

Denna information är sådan som Arctic Paper är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-11-07 07:45 CET.

Datum 2023-11-07, kl 07:45
Källa Cision
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!