Archelon Natural Resources

ARCHELON NATURAL RESOURCES AB (publ) Bokslutskommuniké 2023

MAR

Sammanfattning koncern rapportperioden 1 januari - 31 december 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 0 Tkr (0 Tkr).
  • Rörelseresultatet uppgick till -4 156 Tkr (-3 894 Tkr).
  • Resultatet efter skatt uppgick till -6 913 Tkr (-3 501 Tkr).
  • Resultat per aktie uppgick till -0,012 kr (-0,003 kr).

 Sammanfattning koncern av rapportperioden oktober till december 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 0 Tkr (0 Tkr).
  • Rörelseresultatet uppgick till -1 078 Tkr (-1 088 Tkr).
  • Resultatet efter skatt uppgick till -3 855 Tkr (-1 067 Tkr).
  • Resultat per aktie uppgick till -0,01 kr (-0,01 kr).

Belopp inom parantes avser motsvarande period 2022.

Sammanfattning moderbolag rapportperioden 1 januari - 31 december 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 0 Tkr (0 Tkr).
  • Rörelseresultatet uppgick till -3 949 Tkr (-3 480 Tkr).
  • Resultatet efter skatt uppgick till -6 706 Tkr (-3 150 Tkr).
  • Resultat per aktie uppgick till -0,011 kr (-0,003 kr).

 Sammanfattning moderbolag av rapportperioden oktober till december 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 0 Tkr (0 Tkr).
  • Rörelseresultatet uppgick till -1 059 Tkr (-711 Tkr).
  • Resultatet efter skatt uppgick till -3 837 Tkr (-690 Tkr).
  • Resultat per aktie uppgick till -0,002 kr (-0,007 kr).

Belopp inom parantes avser motsvarande period 2022.

VD-kommentar

Bäste aktieägare,

Archelon Natural Resources AB (publ), ("ANR" eller "Bolaget") har under år 2023 fortsatt med prospekteringsarbetet efter sällsynta jordartsmetaller. Detta arbete bedrivs i det till 75% ägda dotterbolaget Archelon REE AB ("AREE"). En stor del av arbetet har koncentrerats till den så kallade REE-linjen i Bergslagen där AREE beviljats undersökningstillstånd. I ett av dessa benämnt Malmkärra nr 3 i Norbergs kommun har analyser från tidigare järnmalmsbrytning visat på höga totalhalter av REE, som mest över 15 000 ppm (1,5%), knutet till järnmalmen. Höstens planerade kärnborrning i undersökningstillståndet fick dock ställas in på grund av utbrott av svinpest.

Behovet av sällsynta jordartsmetaller är som bekant stort och prospektering efter den typen av tillgångar har av EU givits hög prioritet. ANR bedriver genom sitt dotterbolag AREE en kontinuerlig utvärdering av bolagets beviljade undersökningstillstånd samtidigt som AREE även tittar på möjligheten att förvärva sådana tillstånd från andra aktörer.

ANR har genom ett delägande i Arc Mining AB (publ) ("Arc Mining") haft ett indirekt ägande i Arc Minings helägda dotterbolag Arc Gladhammar K AB ("Arc Gladhammar"). Arc Gladhammar ingick under 2020 avtal om förvärv av bearbetningskoncessionen Gladhammar nr 1 i Västerviks kommun. I koncessionen finns en väl definierat guldmineralisering. Bergsstaten beviljade genom beslut 2023 aldrig överlåtelsen av koncessionen till Arc Gladhammar från den tidigare innehavaren Svenska Bergsbruk AB i likvidation. ANR förvärvade i december 2023 samtliga aktier i Arc Gladhammar från Arc Mining och har därefter hos Näringsdepartementet kompletterat tidigare inlämnad överklagan av Bergsstatens beslut. Om överlåtelsen beviljas kommer ANR inneha en tillgång med ett potentiellt betydande värde.

ANR har under året investerat i ett norskt prospekteringsbolag, Norwegian Exploration (Nomex) AS, som bedriver prospektering efter guld i Etiopien. ANR har sedan tidigare intressen i ett annat guldprojekt i Etiopien genom ett aktieinnehav i Akobo Minerals AB (publ). Akobo Minerals är i en fas där guldproduktion är nära förestående.

ANR kommer fortsatt initiera nya projekt, alternativt gå in som delägare i existerande projekt och bolag i verksamheter inom begreppet natural resources. Grundtanken är att projekt och bolag som drivs i egen regi på sikt skall delas ut till ANRs aktieägare. 

Göteborg den 15 februari 2024
Tore Hallberg 

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

ANR ingick den 20 november 2023 avtal om förvärv av samtliga aktier i Arc Gladhammar K AB ("Arc Gladhammar") ("Transaktionen"). Arc Gladhammar hade i sin tur 2020 ingått avtal om förvärv av bearbetningskoncessionen Gladhammar K nr 1 i Västerviks kommun ("Koncessionen") från Svenska Bergsbruk AB i likvidation ("Svenska Bergsbruk"). Inom Koncessionen finns en väl dokumenterad guldfyndighet. Bergsstaten har under våren 2023 beslutat att ej medge överlåtelse av Koncessionen till Arc Gladhammar. Bergsstatens beslut har överklagats till Regeringen, Näringsdepartementet. ANR anser sig inneha den kompetens, kontaktnät och tillgång till kapital mm som Bergsstaten bla kräver för att överlåtelsen av Koncessionen ska beviljas. Under förutsättning att Svenska Bergsbruk av regeringen eller Bergsstaten (efter eventuell återförvisning) beviljas medgivande avseende överlåtelse av Koncessionen till Arc Gladhammar ska Arc Mining, såsom ersättning för Aktierna erhålla en Net Smelter Return Royalty om 2,25 procent på samtliga intäkter för de mineraler som omfattas av Koncessionen efter avdrag för vissa kostnader ("Köpeskillingen") i enlighet med de villkor som framgår av ett separat Net Smelter Return Royaltyavtal ("NSR-Avtalet"). Någon ytterligare ersättning för Aktierna ska inte utgå. För den händelse Svenska Bergsbruk inte beviljas medgivande avseende överlåtelse av Koncessionen till Arc Gladhammar ska således ingen Köpeskilling / Net Smelter Return Royalty utgå till Arc Mining med anledning av Bolagets förvärv av Aktierna.                                           

En så kallad Scoping Study av Gladhammarprojektet utförd år 2017 på uppdrag av Svenska Bergsbruk redovisar en guldförekomst om ca 220 000 ton med en snitthalt på 1,37 gram guld per ton. Samma dokument anger att Gladhammarprojektets ekonomiska utbyte, efter avdrag för kostnader, vid ett guldpris på ca 368 kronor per gram kan uppgå till ca 225 MSEK. Ovan nämnda Scoping Study med tillhörande underlag har ej granskats av en s.k. "Competent Person" och utgör därför ej heller en Competent Persons Report.

Enligt en av Thomas Lindholm på GeoVista AB uppdaterad värdering av Gladhammarprojektet från januari 2022 uppgår beräknat värde på Net Smelter Return efter avdrag för vissa kostnader såsom definierade i NSR-Avtalet till cirka 399,3 MSEK. Sedan dess har guldpriset stigit ytterligare (per 2023-11-18 uppgick det till 676,82 SEK per gram), dollarkursen är nu något högre och med beaktande av rådande ekonomiska läge med ökade kostnader anser styrelsen att den uppdaterade värderingen är en rimlig indikation för beräknad Net Smelter Return.

Mot bakgrund av det ovan nämnda är det styrelsens bedömning att Köpeskillingen / Net Smelter Return Royaltyn som kan komma att utbetalas till Arc Mining enligt Aktieöverlåtelseavtalet och NSR-Avtalet, med samma uppdaterade beräkningssätt som ovan, har ett värde om cirka 10 MSEK. Det slutliga värdet på Köpeskillingen / Net Smelter Return Royaltyn som kan komma att utbetalas till Arc Mining kan dock komma att avvika från ovan angivna värde baserat på det verkliga utfallet vid en eventuell
framtida produktion inom Gladhammarprojektet.

Det är behäftat med svårighet för Bolaget att förutspå tidplaner för när och om Svenska Bergsbruk beviljas medgivande av regeringen eller Bergsstaten (efter eventuell återförvisning) avseende överlåtelse av Koncessionen till Arc Gladhammar liksom när eller om produktion inom Koncessionen påbörjas. Bolaget kan således inte nu redogöra för när eller om Köpeskillingen / Net Smelter Return Royaltyn kan komma att utbetalas till Arc Mining och bedömer därmed att kraven i BFNAR 2102:1 (K3) punkt 19.8 avseende redovisning av tilläggsköpeskilling inte är uppfyllda.

Transaktionen godkändes på en extra bolagsstämma i ANR den 8 december 2023 varvid ANR tillträde samtliga aktier i Arc Gladhammar. Samma månad har ANR, i egenskap av aktieägare till Arc Gladhammar, hos Näringsdepartementet kompletterat tidigare inlämnad överklagan av Bergsstatens beslut.

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

Utvärdering av Bolagets intressen omfattande sällsynta jordartsmetaller REE i avsikt att identifiera ytterligare högintressanta objekt fortgår efter rapportperiodens utgång.

Bolaget har för avsikt att genomföra den tidigare planerade kärnborrningen i undersökningstillståndet Malmkärra nr 3 i Norbergs kommun där höga halter av sällsynta jordartsmetaller påträffats i association med järnmalm när faran för svinpest med tillhörande tillträdesförbud i området avblåsts.

Efter rapportperiodens utgång har Bolagets aktieinnehav i Renewable Ventures Nordic AB (publ) avyttrats och tillfört Bolaget cirka 0,5 MSEK.

Årsstämma och årsredovisning

Årsstämman planeras äga rum onsdagen den 3 juni 2024 i Göteborg. Klockslag och plats meddelas senare. Årsredovisning och revisionsberättelse för 2023 publiceras på Archelons hemsida senast tre veckor före stämman. Årsredovisningen kommer även att hållas tillgänglig i tryckt format på Bolagets kontor i Göteborg och skickas med post till de aktieägare som önskar få den hemsänd.

Kommande rapporttillfällen

Delårsrapport avseende första kvartalet lämnas torsdagen den 23 maj 2024.

Delårsrapport avseende andra kvartalet lämnas torsdagen den 22 augusti 2024.

Delårsrapport avseende tredje kvartalet lämnas torsdagen den 21 november 2024.

Bokslutskommuniké för 2024 lämnas torsdagen den 20 februari 2025.

Rapporter, pressmeddelanden med mera publiceras via beQuoted. Se även www.archelon.se

Granskningsrapport

Denna bokslutsrapport har inte varit föremål för revisorns granskning.

Göteborg den 15 februari 2024
Archelon Natural Resources AB (publ)
Styrelsen

För ytterligare information kontakta VD Tore Hallberg.

Telefon: 0706 237390
E-post:  tore.hallberg@archelon.se

Denna information är insiderinformation som Archelon Natural Resources AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 februari 2024 kl 0830.

Datum 2024-02-15, kl 08:30
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!