Händelserika månader i Demokratiska Republiken Kongo för Africa Resources AB

De alluviala tillgångarna av diamanter i södra Demokratiska Republiken Kongo (DRC) är bland de största i Afrika. Affärslandskapet för utländska investerare och företag har varit svårorienterat samt erbjudit diverse utmaningar och motstånd längs vägen. Inför 2024 så känner vi oss stolta över de framsteg vi gjort - från förhandlingar med byhövdingar i Katanga till hantering av utmaningar i arbetet med stora banker i Europa relaterade till pengatransfereringar. Vi har en logistik och struktur som gör oss unika i området – bolaget och vår verksamhet är mycket uppskattade av lokalbefolkningen samt lokala myndigheter.

Kvartära (nuvarande geologisk tidsperiod, från ca 2,5 miljoner år sedan fram till idag) klimatförändringar och utvecklingen av floderna i södra DRC under de senaste 2,5 miljoner åren bedöms ha gjort Kasai-provinsen till ett område innehållande en av de största och viktigaste mineraltillgångarna i DRC, med totalt över 200 miljoner carat utvunna diamanter hittills i området. DRC är känt för att producera industriella diamanter s k ”bort”, som ofta är svartaktiga och mindre till storlek. De används huvudsakligen till borrkronor i industrier. Mbuji Mayi är huvudstaden i provinsen i Kasai och producerar stora delar av världens totala utbud av naturliga industriella diamanter (ca 75%). Africa Resources är i samtal med det statliga diamantbolaget MIBA om ett potentiellt samarbete i Mbuji Mayi. MIBA har historiskt sett varit världens största diamantproducent i termer av antal carat utvunna från den omfattande fyndigheten i Mbuji Mayi.

Höjdpunkter:

  • Africa Resources har i början av Q4 2023 flyttat båda sina mudderverk till de sydligaste delarna av Longatshimo-floden, nära den angolanska gränsen.
  • Bolaget är idag det enda producerande bolaget i Kasai-provinsen.
  • Rekord avseende daglig produktion, 133 ct på en dag i januari 2024
  • Rekord avseende den största diamanten utvunnen i bolagets historia på 7,93 ct (finns på bolagets instagram-sida), beräknas vara värd uppemot 13 000 USD.
  • Samtal har initierats om JV med MIBA i Mbuji Mayi.
  • Bolaget ser över möjligheten att driftsätta även bolagets elektriska mudderverk vilket har hyrts ut till ett amerikanskt/kongolesiskt bolag under drygt ett år men nu återlämnats

Africa Resources har kontinuerligt spännande möten och samtal om partnerskap, såväl i DRC som i Angola. Det är ett intressant år bolaget har framför sig. Vi har ökat den geologiska och datadrivna kompetensen, vilket resulterar i att vi avser att uppdatera sättet vi samlar data på. Ny hemsida förväntas även att lanseras under året, med mer information om diamanter, diamantindustri och vår verksamhet.

Datum 2024-01-30, kl 08:45
Källa MFN
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.