Delårsrapport 1:a kvartalet 2023 - Africa Resources AB (publ)

MAR

Africa Resources AB (publ), verksamt inom prospektering och utvinning av diamanter i Demokratiska Republiken Kongo (DRC), publicerar härmed en delårsrapport avseende det första kvartalet 2023 januari – mars.

Sammanfattning av väsentliga händelser under det första kvartalet 2023:

  • Utvinningen är igång även om i något begränsad utsträckning pga regnperioden som sträcker sig från slutet av december över hela Q1
  • Verksamheten under första kvartalet präglas av mycket regn och låg aktivitet, bolaget sålde under kvartalet 272 carat diamanter för totalt ca 255 TSEK utvunna under januari och februari
  • Bolaget kallade till årsstämma att hållas i Stockholm den 15 juni.

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång:

  • Bolagets utvinningsverksamheten inleddes i större skala för säsongen under inledningen av maj då vattennivåerna i floderna sjunker undan och vattnet blir långt mindre strömt.

Finansiell sammanfattning första kvartalet 2023:
 
Jämförelsetal från motsvarande period under det föregående verksamhetsåret anges inom parentes ().

  • Intäkterna under det första kvartalet uppgick till 255 TSEK (271) och resultat per aktie uppgick till -0,05 SEK (-0,07)
  • Koncernens resultat efter skatt för det första kvartalet uppgick till -555 TSEK (-770)
  • Koncernens balansomslutning uppgick per utgången av det första kvartalet till 12 643 TSEK (12 947)
  • Likvida medel uppgick till ca 434 TSEK (621) vid utgången av mars 2023.

VD kommentar
 
Det första kvartalet består huvudsakligen av regnperiod vilket begränsar möjligheten att arbeta. Vi har verksamheten igång på sparlåga för att kunna behålla personal samt för att försöka utvinna de mest ytliga och lättutvunna diamanterna. I övrigt gör vi under denna tid av året av med diesel i onödan då det är mycket, högt och snabbt vatten i floderna som försvårar pumparnas och personalens arbete. I början av maj har flodvattnet stannat av och vattennivåerna sjunker undan. Vi är igång igen sedan första veckan i maj.
 
Verksamheten har utvecklats långsamt under 2021 - 2022 beroende på en rad utmaningar relaterad till maskinproblem och organisation. Jag tror vi har kommit till rätta med det mesta och skall leverera resultat under 2023. Vi är bättre förberedda inför denna säsong vilken inleds i maj och löper i princip till i början av 2024.
 
Vår övertygelse att Afrika är en bra plats att vara på inför framtiden har stärkts. Vi har skapat en plattform baserat mångårig närvaro, nätverk, kompetens och företagsmässig infrastruktur i Demokratiska Republiken Kongo (DRC). Detta kostar pengar och tar tid för de som vill etablera sig på denna kontinent. Vi får löpande förfrågningar om nya projekt i bl a DRC och i Angola vilka vi i nuläget tackar nej till för att fokusera på befintligt projekt men vi skapar nätverk, erfarenhet och en viktig närvaro i regionen. Vi tror att vår erfarenhet och närvaro i ”Afrikas hjärta” kommer att skapa fler affärsmöjligheter framöver och att det i framtiden kommer vara en viktig tillgång att äga rättigheter för att utvinna råvaror utanför öst- och västvärlden.
 
Africa Resources har skapat detta i kombination med en väldigt låg kostnadsbas för att driva bolaget. Rensar vi resultatet från icke kassaflödespåverkande kostnader så behövs det 50-100 carat i månaden för att verksamheten skall vara kassaflödespositiv. Det utvinner vi på mindre än en dag med nuvarande maskiner om vi är på en OK sektion av floden och vi får jobba utan störningar. När vi kommit över tröskeln och är ett lönsamt diamantbolag i DRC skall Africa Resources växas i termer av projekt, länder och mineralrättigheter. Då har vi skapat något värdefullt, där är vi inom kort.

Datum 2023-05-24, kl 08:35
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!