ADDvise - Kommentar - Mangold Insight Analys

REG

Efter inledningen på året med en stark orderingång och fler förvärv ser ADDvise att en omsättningstillväxt på 30 procent är möjlig att nå. Detta mål inkluderar organisk tillväxt samt förvärv. Tidigare låg målet på 25 procent. Under perioden 2017 till 2022 har bolaget växt med 32 procent i snitt per år. Under första kvartalet 2023 uppgick tillväxten till 91 procent. För 2023 räknar Mangold med en tillväxt på 55 procent inräknat förvärv. Mangold tar hänsyn till kommande förvärv när de uppkommer eller är nära förestående. 

Målet för lönsamheten mätt som EBITDA-marginal väntas med nya mål uppgå till 28 procent. Tidigare låg målet på 25 procent. Under det första kvartalet visade ADDvise upp en EBITDA-marginal på 27,1 procent. För 2023 räknar Mangold med att EBITDA-marginalen ska uppgå till 27,3 procent. ADDvise har successivt förbättrat sin lönsamhet vilket visat sig i en högre bruttomarginal. Bolaget har tillämpat en aktiv prisstrategi och valt bort olönsamma produkter. Egna produkter med högre bruttomarginal har prioriterats vilket också bidragit. Förvärv av bolag med hög lönsamhet har även varit en viktig parameter för höjt lönsamhetsmål. Till exempel så hade Kolplast en justerad EBITDA-marginal på 28 procent under 2022. Tillträde i Kolplast väntas under andra halvan av 2023. 

ADDvise har som ambition att ge utdelning till aktieägarna. Det långsiktiga målet om att dela ut 25 procent av föregående års resultat kvarstår. Hittills har en utdelning genomförts för 2020 till aktieägarna. Anledningen till att bolaget inte valt att dela ut under de två senaste åren är att kapitalet bättre behövs till att investera och genomföra förvärv. Detta bedöms som mer fördelaktigt för aktieägarna. 
Även bolagets mål för kapitalstruktur mätt som räntebärande nettoskuld i förhållande till EBITDA inte ska överstiga 3x upprepas. Vid den senaste kvartalsrapporten uppgick den till 2,1x proforma på rullande 12 månader. Det har gett bolaget utrymme att öka dess skuldsättning. ADDvise har under maj tagit upp ett obligationslån på 1 miljard kronor inom ett ramverk på 2 miljarder kronor med löptid på tre år. Tidigare befintliga obligationslån har lösts in i förtid. 

Datum 2023-05-25, kl 10:20
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!