AcouSort
Bokslutskommuniké för AcouSort AB 1 januari - 31 december 2023
"Bolaget" eller "AcouSort" avser AcouSort AB (publ) med organisationsnummer 556824–1037.
Fjärde kvartalet 2023 för koncernen
Nettoomsättningen uppgick till 0 SEK (2 030 000)
Resultat före skatt uppgick till -6 554 000 SEK (-2 823 000)
Resultat per aktie* uppgick till -0,49 (-0,21) SEK
Soliditeten** uppgick till 70 % (46 %) den 31 december 2023
År 2023 för koncernen
Nettoomsättningen uppgick till 5 534 000 SEK (4 963 000)
Resultat före skatt uppgick till -17 089 000 SEK (-13 780 000)
Resultat per aktie* uppgick till -1,29 (-1,04) SEK
Soliditeten** uppgick till 70 % (46 %) den 31 december 2023
Fjärde kvartalet 2023 för moderbolaget
Nettoomsättningen uppgick till 0 SEK (2 030 000)
Resultat före skatt uppgick till -5 652 000 SEK (-1 811 000)
Resultat per aktie* uppgick till -0,43 (-0,14) SEK
Soliditeten** uppgick till 73 % (47 %) den 31 december 2023
År 2023 för moderbolaget
Nettoomsättningen uppgick till 5 496 000 SEK (4 963 000)
Resultat före skatt uppgick till -13 952 000 SEK (-12 908 000)
Resultat per aktie* uppgick till -1,05 (-0,98) SEK
Soliditeten** uppgick till 73 % (47 %) den 31 december 2023
Väsentliga händelser under fjärde kvartalet
Den 16 oktober meddelar AcouSort att bolaget har levererat ett testsystem för automatiserad cellhantering inom cellterapi som en del i samarbetet med ett globalt life science-företag. Samarbetsföretaget kommer nu att utvärdera systemet och undersöka en potentiell integration i deras nya produktionssystem för cellterapi.
Den 25 oktober meddelar AcouSort att bolaget har publicerat proof-of-concept-data som visar att det nyligen utvecklade testsystemet för automatiserad cellhantering med hög kapacitet uppfyller viktiga prestandakrav för cellterapiapplikationer.
Den 7 november meddelar AcouSort att styrelsen har beslutat om en företrädesemission av units om cirka 24,8 miljoner kronor.
Den 30 november meddelar AcouSort att bolaget byter Certified Adviser till Carnegie Investment Bank AB (publ).
Den 4 december meddelar AcouSort att företrädesemissionen är fulltecknad. Genom Företrädesemissionen tillförs AcouSort därmed cirka 24,8 miljoner kronor före emissionskostnader. Vid fullt utnyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO 2 inom ramen för emitterade units kan bolaget komma att tillföras ytterligare cirka 11,6 miljoner kronor.
Den 11 december meddelar AcouSort att Bolaget och dess partner inom intensivvårdsdiagnostik har uppdaterat sitt samarbetsavtal. Det uppdaterade avtalet är ett resultat av att FDA under hösten 2023 godkände partnerbolagets nästa generations patientnära diagnostiksystem som innehåller AcouSorts teknologi för akustofluidik. Minimumintäkterna från partnerskapet förväntas under 2024 att uppgå till cirka 3,5 miljoner kronor.
Den 19 december meddelar AcouSort att Styrelsen beslutar om återköp av teckningsoptioner serie 2020/2023.
Väsentliga händelser efter periodens utgång
Den 16 januari meddelar AcouSort att bolaget deltar i Advanced Therapies Week för att utöka sitt cellterapinätverk.
Den 18 januari meddelar AcouSort att bolagets samarbete med ett ledande cellterapibolag expanderar med en tredje projektfas.
Den 31 januari meddelar AcouSort att betydande tekniska framsteg i AcouSome-projektet har uppnåtts med två nya patentansökningar.
VD-ORD
Strategiska framsteg inom diagnostik och cellterapi under året
2023 var ett framgångsrikt år i många avseenden. AcouSorts första partner inom diagnostik erhöll regulatoriskt godkännande i såväl USA som Europa för ett patientnära system innehållande AcouSort-teknologi, en viktig validering av både vår teknologi och vår affärsmodell. Vi hade också en mycket positiv utveckling i vårt samarbete med ett ledande bolag inom cellterapiproduktion och AcouSome-projektet gjorde betydande tekniska framsteg under året. Försäljningen av benchtop-system var dock lägre än förväntat under året. Detta kommer att mötas med mer fokuserade kundrelationer. I november genomförde AcouSort en mycket framgångsrik företrädesemission. Emissionen fulltecknades och tillförde bolaget 24,8 miljoner kronor före emissionskostnader. Totala intäkter under fjärde kvartalet uppgick till 1,2 miljoner kronor (2,8). För helåret uppgick de totala intäkterna till 10,6 miljoner kronor (8,6), vilket motsvarar en tillväxt på 23 % jämfört med 2022.
Diagnostik – en historisk milstolpe
En av de absoluta höjdpunkterna under 2023 var att vår partner inom intensivvårdsdiagnostik erhöll marknadsgodkännande i USA och EU för ett nytt diagnostiksystem som innehåller AcouSort-teknologi. I och med detta är vårt första partnerskap nu på väg in i sin kommersiella fas, vilket validerar vi vår OEM-affärsmodell. Styrkan i vår unika teknologi och våra kommersiella framsteg fyller oss med tillförsikt och energi när vi fortsätter att söka ytterligare OEM-affärer genom vår strategi från forskning till OEM.
Under hösten 2023 uppdaterade AcouSort och diagnostikpartnern sitt samarbetsavtal efter regulatoriska godkännanden och kommande lansering av partnerbolagets nya diagnostiska system med AcouSort-teknologi. Minimiroyalty från partnerskapet kommer att uppgå till 3,55 miljoner kronor år 2024. Eftersom vår teknik i systemet utgörs av förbrukningsvaror förväntar vi oss att se en ökning av intäkterna i takt med att den installerade basen av vår partners system växer. Både minimi- och produktroyalties kommer att indexjusteras.
FDA- och IVDR-godkännandena validerar vår teknologi och stärker kraftigt vår marknadsposition i diskussioner med potentiella diagnostik- och life science-partners.
Strategisk samverkan med akademin. Under 2023 fortsatte vi att driva viktiga samarbeten med våra partners inom akademin. Vi levererade ett AcouWash-system till medicinska fakulteten vid universitetet i Porto, Portugal, där det kommer att användas i ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla nya metoder för att isolera, detektera och karakterisera cancerceller i urinprover. Ett andra AcouWash-system levererades till NIH för att göra det möjligt för deras forskare att fortsätta utvecklingen av automatiserade radioaktiva inmärkningsmetoder för övervakning av cancerbehandlingar. Under året har vi också fortsatt vårt framgångsrika samarbete med Lunds universitet i ett projekt kring isolering av cirkulerande tumörceller. Tillämpade forskningsprojekt som det som beskrivs ovan är viktiga steg mot att utveckla nya diagnostiska verktyg. Samarbeten med den akademiska världen fortsätter att vara viktigt för AcouSort eftersom samarbeten med ledande forskare driver oss att kontinuerligt tänja på gränserna för vad vår teknik kan åstadkomma.
Cellterapi fortsätter att öka i betydelse
Under 2023 växte cellterapi fram som en väldigt viktig marknad för AcouSort. Under året har vårt samarbete med ett globalt life science-bolag utvecklats mycket positivt och nådde en viktig milstolpe i oktober med leverans av ett testsystem för automatiserad cellhantering med hög kapacitet. Testsystemet är utformat för att uppfylla partnerföretagets specifikationer, vilket gör det möjligt att genomföra viktiga verifieringstester avseende teknikens robusthet och integrerbarhet. Samarbetet fortsätter under 2024 med ambitionen att bredda tillämpbarheten av AcouSort-tekniken till att omfatta de celltvätt- och uppkoncentrationssteg som krävs. Om detta lyckas är det ett mycket viktigt steg mot att implementera AcouSorts OEM-komponenter i partnerföretagets framtida cellterapisystem.
OEM-modulerna för celltvätt med hög kapacitet löser en viktig flaskhals för utformning av slutna cellterapisystem, men vi ser också möjligheter att överföra den nya tekniken med avsevärt ökad genomströmning till andra separationsbaserade OEM-applikationer.
Strategisk samverkan med akademin. Under 2023 installerade vi ett AcouTrap-system på Karolinska Institutet (KI) som en del av det Vinnova-finansierade IndiCell-projektet. Systemet vid KI kommer att användas under resten av IndiCell-projektet för att automatisera isolering och tvättning av stamceller som används i forskningsarbetet för att utveckla nya stamcellsbaserade terapier.
Innovation – betydande tekniska framsteg i AcouSome-projektet
I augusti 2022 tilldelade European Innovation Council (EIC) AcouSome-projektet 26 miljoner kronor för att utveckla banbrytande teknik som möjliggör exosombaserad diagnostik. Syftet med projektet är att utveckla ett kostnadseffektivt akustofluidiskt tunnfilmsaktiverat chip för separation av extracellulära vesiklar från blod. Innovationsprojektet, som inleddes i början av 2023, har redan gjort betydande tekniska framsteg vilket resulterat i två nya patentansökningar.
Av de 26 miljoner kronor som beviljats av EIC går 12,2 miljoner kronor direkt till AcouSort, medan resterande del av finansieringen fördelas till AcouSorts partners Lunds universitet, DTU och Day One. Projektet kommer att pågå i 36 månader och finansieras fullt ut av EIC.
Framgångsrik företrädesemission
I december 2023 genomförde AcouSort en mycket framgångsrik företrädesemission. Emissionen fulltecknades och har tillfört AcouSort cirka 24,8 miljoner kronor[MA1] före emissionskostnader. Vid fullt utnyttjande av samtliga teckningsoptioner av serie TO 2 inom de emitterade units kan AcouSort komma att tillföras ytterligare 11,6 miljoner kronor i mars 2025.
Jag vill tacka alla våra trogna aktieägare samt alla nya aktieägare som deltog i företrädesemissionen för ert förtroende och ovärderliga stöd.
Framtidsutsikter
Under 2024 kommer vi att bygga vidare på våra strategiska framsteg inom diagnostik och cellterapi. Vår från-forskning-till-OEM-strategi har visat sig vara framgångsrik, och vi kommer fortsätta sträva att bli en prioriterad leverantör till partners inom diagnostik och cellterapi. Att utveckla OEM-partnerskap är en process som tar ett antal år innan en stadig ström av intäkter kan uppnås. För att stärka vårt nuvarande kassaflöde kommer vi att intensifiera våra ansträngningar att öka försäljningen av våra stationära system till forskargrupper inom akademi och industri med särskilt fokus på nya AcouTrap.
Torsten Freltoft – vd
ACOUSORT AB
Rapporten bifogas nedan och kan även hittas på https://acousort.com/investor/financial-reports/
Datum | 2024-02-28, kl 06:00 |
Källa | MFN |