Viktiga mjukvarukontrakt tecknade inom försvarssektorn: Delårsrapport, januari – juni 2023

MAR

Finansiell utveckling, kvartal 2 2023:

  • Nettoomsättningen uppgick till 85,4 Mkr (83,3) vilket innebär en nettoomsättningstillväxt om 3% (29%)
  • Den valutajusterade tillväxten för andra kvartalet uppgick till -3% (22%)
  • Mjukvaruintäkterna uppgick till 56,3 Mkr (51,4). I relation till nettoomsättningen är det 66% (62%)
  • Kvartalet belastades av jämförelsestörande poster om 0,5 Mkr (9,6) (IPO-relaterat)
  • Det justerade rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 1,0 Mkr (12,3)
  • Den justerade EBIT-marginalen uppgick till 1% (15%)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -1,8 Mkr (-4,0)
  • Periodens resultat uppgick till 1,0 Mkr (5,0)
  • Resultat per aktie före utspädning, uppgick till 0,03 kr (0,16) och efter utspädning 0,03 kr (0,15)

VD-ordet:

Andra kvartalet har varit viktigt för oss. Vi har förlängt två av våra mest betydande mjukvaru- och mjukvarurelaterade tjänstekontrakt, med det svenska och brittiska försvaret. Dessa kontrakt förlänger inte bara våra långvariga relationer med dessa kunder, utan spelar även en nyckelroll i att driva utveckling, innovation och integration av vår mjukvaru- och tjänsteverksamhet framåt. För att adressera den offentliga och privata sektorn i Nordamerika har också ett bolag i Washington D.C. etablerats under det andra kvartalet. Expansionen är en nyckelfaktor för fortsatt framgång för vårt erbjudande inom resiliens och är ett viktigt steg i vår lönsamma tillväxtresa.

Fortsatta investeringar i osäkra tider
När vi stänger andra kvartalet 2023 ser vi att det osäkra omvärldsläget fortsätter att utmana företag och organisationer. Även om vårt erbjudande blir alltmer relevant tar inköps- och upphandlingsprocesserna nu längre tid. Något vi förutspådde under det första kvartalet. Vår nettoomsättning nådde 85,4 Mkr (83,3) under kvartalet, vilket genererade en tillväxt på 3% (29%) med en valutaeffekt på 6% (7%). Förlängda upphandlingsprocesser har haft en inverkan på vår nettoomsättning under kvartalet, särskilt inom segmentet North America och inom våra kundvertikaler offentlig och privat sektor. Vi är inte nöjda med vår prestation under de senaste tre kvartalen inom den privata sektorn och vår förmåga att konvertera tillräckligt med kontrakt. Vi är dock optimistiska med tanke på en växande pipeline. Något som är ett resultat av investeringar i varumärkeskännedom och säljstyrkan. Vi har dock en stark tro på vår förmåga att konvertera dessa potentiella kontrakt och affärsmöjligheter under årets kommande kvartal och förväntar oss att ta vara på nya möjligheter i samband med att vår adresserbara marknad växer.

Den underliggande tillväxten på våra marknader är stark, och vi fortsätter att investera kraftigt i försäljning, marknadsexpansion och nya erbjudanden, genom exempelvis lanseringen av den nya Climate Resilience-lösningen. Genomförda investeringar tillsammans med fördröjda upphandlingsprocesser har påverkat försäljning och lönsamhet under andra kvartalet. Lönsamheten, justerad EBIT, uppgick till 1% (15%) under andra kvartalet. Lönsamheten på RTM-basis uppgick till 35,5 Mkr, en marginal på 10%.

Betydande framsteg med nya avtal inom försvarssektorn
Under andra kvartalet tecknade vi betydande förlängningar och nya kontrakt inom försvarssektorn. Inom segmentet Nordics har vi slutit ett nytt femårigt ramavtal med Försvarsmakten, med option på ytterligare två års förlängning. Avtalet, som har ett maxvärde på 150 Mkr, omfattar 4C Strategies marknadsledande mjukvara Exonaut Training & Exercise Management och är ett komplement till tidigare underhållsavtal på 79 Mkr som tecknades under fjärde kvartalet 2022.

Överlag presterade segmentet International över förväntningarna under andra kvartalet. Vi har tecknat en viktig förlängning med ytterligare en långsiktig försvarskund, British Army, där kunden utnyttjat optionen i 2020-års kontrakt om ytterligare två års förlängning. Genom förlängningen kommer den brittiska arméns Collective Training Exercise Management System fortsatt erhålla support via vår mjukvara och mjukvarurelaterade tjänster. Värdet på förlängningen är cirka 89 Mkr.

I segmentet North America har de pågående utvecklingsprojekten med US Army och US Marines levererats enligt plan och licensierade datarättigheter för ett av de större kontrakten kommer att överlämnas till US Army under den andra halvan av 2023. Vi är för närvarande involverade i flera program med US Army och US Marines, där vi ingår i ett flertal team och upphandlingar av nya projekt och angränsande lösningar. Vi förväntar oss mer klarhet under det tredje kvartalet om hur dessa upphandlingar och projekt kommer att levereras framöver. Detta kan inverka på våra helårsambitioner i segmentet North America. Vår Training and Exercise Management-lösning skapar samtidigt ett stort intresse inom andra områden i den amerikanska försvarssektorn, vilket skapar möjligheter som vi hoppas kan omvandlas till nya projekt under kommande kvartal.

Framgångsrik lansering av Climate Resilience-lösning
Under andra kvartalet har vi lanserat den nya Climate Resilience-lösningen, en lösning baserad på vår Exonaut Resilience-plattform. Lösningen hjälper kunder att hantera utmaningarna med klimatförändringar och kommer göra det möjligt för oss att möta den ökade efterfrågan på digitala lösningar inom detta område.

I samband med lanseringen har vi deltagit i flera viktiga säljrelaterade aktiviteter. Vi deltog exempelvis på mässan Responsible Business Europe 2023 i London för att presentera vår nya Climate Resilience-lösning. För att säkerställa att vi tar oss an och hanterar det växande intresset inom området har vi investerat i utbildning av vår säljavdelning. Vi ser redan en lovande pipeline av framtida Exonaut-kunder.

Det finns en stor potential för Climate Resilience-erbjudandet inom alla segment och med lanseringen bevisar vi att vi besitter en förmåga att snabbt leverera nya mjukvarulösningar med Exonaut Next Generation. Detta kommer att vara en viktig faktor för fortsatt och accelererad tillväxt.

Nytt bolag i Nordamerika och ny Managing Director i Norden
Med vårt nya bolag i Washington D.C. kommer vi mer direkt kunna adressera marknaden inom offentlig och privat sektor. Det innebär att vi kommer ha ett komplett erbjudande i Nordamerika med träningslösningar riktade mot kunder inom försvarssektorn och resilienslösningar riktade mot offentlig och privat sektor. Med det ökade intresset från dessa sektorer, i kombination med en redan stark närvaro och befintlig kundbas i USA, ser vi stor potential för en framgångsrik marknadspenetration.
Mikael Grape, för närvarande Managing Director för 4C Nordics, har utsetts till Managing Director för den nya enheten i Nordamerika och kommer officiellt att gå in i sin nya roll under tredje kvartalet. Mikael kommer att ansvara för att driva tillväxtresan inom offentlig och privat sektor i Nordamerika. I samband Mikael Grapes flytt har en ny Managing Director utsetts för 4C Nordics. Josefine Rosén har varit på 4C Strategies i 13 år i ett flertal roller. Vi är övertygade om att Josefine kommer att styra organisationen i rätt riktning och till nästa nivå i vår tillväxtresa, inom alla sektorer. Josefine kommer också att vara en del av koncernledningen.

Nya avtal tecknade i Australien, APAC
Expansion till nya geografiska marknader är avgörande för tillväxtresan och ett stort fokus under kvartalet har legat på att utveckla nyetablerade marknader. Sedan expansionen till Australien förra året har vi fortsatt att stärka den nära relationen med Australian Defence Forces, och vi är glada att kunna meddela att vi har tecknat nya kontrakt i APAC. Vi ser stor potential i denna marknad framöver då pipelinen växer i samtliga kundvertikaler.

Investering I framtida tillväxt
Sammanfattningsvis har det andra kvartalet varit viktigt för oss, men också utmanande. Vi fortsatte att öka närvaron på våra nyetablerade marknader. Vi har fördjupat och utökat långvariga relationer inom försvarssektorn, vilket påvisar att efterfrågan av vår mjukvara och kompetens inom Training Management är hög.

Vårt engagemang för att hjälpa fler kunder runt om i världen att bygga säkrare samhällen är stort. Detta innebär att vi fortsätter investera i vårt erbjudande, säljrelaterade aktiviteter och vår geografiska expansion. Vi planerar exempelvis att utöka vår globala säljkår med tiotalet nya säljresurser under återstående kvartalen av 2023, spridda över alla segment och sektorer. Utöver detta etablerar vi oss på fler marknader i Norden. Mer information om detta under nästa kvartal.

Vi är övertygade om att vi med en växande global säljavdelning, i kombination med ett utökat erbjudande, kan behålla och attrahera nya kunder och nå våra finansiella mål.

Magnus Bergqvist
VD

Inbjudan till webbinarium för presentation av 4C Strategies kvartalsrapport, kvartal 2 2023

4C Strategies kvartalsrapport för kvartal 2 2023 publiceras fredagen den 21:a juli 2023, kl. 07:50.

Under samma dag kl. 09:30 kommer en presentation hållas där analytiker, investerare, media och övriga intressenter hälsas välkomna att delta. Presentationen kommer vara ett webbinarium där 4C Strategies Magnus Bergqvist (VD) samt Anders Nordgren (CFO) kommenterar den publicerade rapporten och besvarar frågor. Presentationen kommer att hållas på engelska.

Efteråt kommer presentationsmaterialet att finnas tillgängligt på 4C Strategies hemsida under ‘Rapporter och Presentationer’.

För deltagande vid presentationstillfället:
Anmäl dig här

Datum 2023-07-21, kl 07:50
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!