Starkt avslut på ett utmanande år: Bokslutskommuniké, januari – december 2023

MAR

Kvartal 4 2023
• Nettoomsättningen uppgick till 107,7 Mkr (91,0) vilket innebar en nettoomsättningstillväxt om 18% (-7%)
• Den valutajusterade tillväxten för kvartalet uppgick till 18% (-13%)
• Mjukvaruintäkterna uppgick till 72,2 Mkr (54,3). I relation till nettoomsättningen är det 67% (60%)
• Det justerade rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 16,6 Mkr (9,7)
• Den justerade EBIT-marginalen uppgick till 15% (11%)
• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 10,9 Mkr (41,2)
• Periodens resultat uppgick till 16,2 Mkr (5,2)
• Resultat per aktie före utspädning uppgick till 0,48 kr (0,16) och efter utspädning 0,46 kr (0,15)

2023 i korthet
• Nettoomsättningen uppgick till 332,1 Mkr (331,3) vilket innebar en nettoomsättningstillväxt om 0% (27%)
• Den valutajusterade tillväxten uppgick till -3% (18%)
• Mjukvaruintäkterna uppgick till 210,4 Mkr (211,6). I relation till nettoomsättningen är det 63% (64%)
• Det justerade rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -5,3 Mkr (43,9)
• Den justerade EBIT-marginalen uppgick till -2% (13%)
• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -17,7 Mkr (24,6)
• Periodens resultat uppgick till -9,3 Mkr (26,3)
• Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,27 kr (0,79) och efter utspädning -0,27 kr (0,74)

VD-ordet:

2023 har varit utmanande, men vi avslutar året starkt. Under kvartalet har vi sett en stark tillväxt inom segmentet International, medan försenade säljprocesser inom segmentet North America har påverkat intäkterna negativt. Sammantaget rapporterar gruppen en tillväxt i det fjärde kvartalet på 18 procent med en EBIT-marginal på 15 procent och mjukvaruintäkternas andel av nettoomsättningen ökade från 60 procent till 67 procent. För helåret 2024 förväntar vi oss en god omsättningstillväxt och förbättrade marginaler, dock med fortsatt kvartalsmässig volatilitet som successivt kommer minska i takt med att vår affär växer.

När vi sammanfattar det fjärde kvartalet ser vi att vår segmenterade affär har varit fördelaktig för koncernen. Vårt nordamerikanska segment har präglats av förseningar i förhandlingar med US Government. Samtidigt har segmentet International utvecklats mycket starkt vilket sammantaget bidragit till att koncernens tillväxt och marginal är god i fjärde kvartalet. Vi har vunnit och förlängt flera nya mjukvaruavtal av betydande karaktär, vilket visar att Exonaut är en mycket konkurrenskraftig mjukvara. Vi har under det fjärde kvartalet konverterat flertalet affärer inom privat sektor vilket för kvartalet ger en omsättningsökning om 121 procent och på helår 12 procent. Vi har även lanserat en ny version av mjukvaruplattformen Exonaut Next Generation. Denna versionsuppgradering ger Exonaut ökad användarvänlighet, skalbarhet samt en ökad möjlighet att integrera med externa system.

Finansiellt resultat
Under årets fjärde kvartal landade nettoomsättningen på 107,7 MKr, en ökning på 119 procent från förra kvartalet och 18 procent jämfört med fjärde kvartalet 2022. EBIT-marginalen för det fjärde kvartalet uppgick till 15 procent. För helåret var omsättningen oförändrad och EBIT-marginalen var -2 procent.

Nordics
Segmentet Nordics har under kvartalet säkrat flera strategiska kontrakt, men samtidigt präglats av förseningar i säljprocesser, vilket negativt påverkat tillväxten inom segmentet för både kvartalet och året. Kontrakt som signerats inom försvarssektorn innefattar licenser och ny utveckling vilket bekräftar vårt starka fotfäste i sektorn. Detta kommer ha en positiv effekt på kommande års intäkter. Omsättningen under kvartalet är på samma nivå som motsvarande period 2022. För att stärka positionen i Norden har betydande investeringar gjorts i säljorganisationen samt i en geografisk expansion till Finland.

North America
Segmentet North America har under 2023 präglats av försenade säljprocesser. Den grundläggande orsaken till detta är att den amerikanska försvarsbudgeten är försenad och ännu inte godkänd av kongressen. Upphandlingarna befinner sig därför i vänteläge och vi emotser mer klarhet under kommande kvartal. Bedömningen är att budgeten kommer att godkännas i slutet av andra kvartalet och att avrop måste färdigställas senast sista september då nästa budgetår påbörjas den första oktober. Intäkterna i fjärde kvartalet minskade med 61 procent jämfört med samma period föregående år till 8,9 MKr. I segmentet North America utgör försvarssektorn 87 procent av intäkterna medan övriga intäkter finns inom den privata sektorn, där vi under året har investerat för expansion och även vunnit nya kontrakt under kvartalet. Som tidigare annonserats har nya VD-ar rekryterats för båda bolagen och en ny styrelse har tillsatts i ett av bolagen för att förstärka samverkan med det amerikanska försvaret.

International
Segmentet International har flyttat fram positionerna markant under 2023. Detta medförde att intäkterna ökade med 120 procent jämfört med samma period förra året till 62,3 MKr. Därmed står detta segment för 58 procent av koncernens intäkter i kvartalet. Tillväxten drivs framför allt av Europa och APAC (Asia-Pacific) regionen. Genom investeringar i säljorganisationen har vi utökat vår internationella närvaro, vilket har varit ett väsentligt bidrag till vår ökade tillväxt. Viktigt för kvartalet och framtiden är att vi har skrivit stora förlängningsavtal med Nato där vi även utökat närvaron med nya lösningar. Sveriges stundande medlemskap i Nato bedöms även ge oss förbättrad tillgång till upphandlingar och nya potentiella kunder och användare. En stor framgång under 2023 är också att vi levererat lösningar till en av världens största humanitära organisationer (NGO). 77 procent av intäkterna kommer från försvarssektorn och återstoden framför allt från den privata sektorn.

Utsikter inför 2024
Under det kommande året väntas många av de försenade säljprocesserna från 2023 materialiseras. På grund av storleken på enskilda affärer kan de få en stor kvartalsmässig påverkan. Vi förväntar oss därför fortsatt volatilitet per kvartal och ser att tillväxten kommer ta fart senast under andra halvåret då situationen i segmentet North America bör ha förbättrats.

En av 4C Strategies främsta styrkor är vår höga kundnöjdhet och lojalitet med fortsatt marginella kundförluster. Den höga kundnöjdheten återspeglas i att befintliga kunder inte bara förlänger sina avtal, utan också utökar sina affärer med oss. Vi ser ingen anledning till att den historiska tillväxten kommer stanna av. Med en omfattande och stabil global kundbas på över 150 kunder i Nordamerika, Europa och APAC genererar vi ökande återkommande intäkter samtidigt som vi attraherar nya kunder.

Segmentet International förväntas fortsättningsvis vara motorn i vår tillväxt även under 2024. Vi ser en stark tillväxt och förväntar oss utöka Exonaut-familjen med nya Nato-länder. Gällande segmentet Nordics har vi en växande pipeline och en stark tro på att säljorganisationen kommer att leverera. Satsningar vi gjort i Finland förväntar vi oss bidra till tillväxt framöver. Gällande segmentet North America finns en fortsatt osäkerhet avseende avtalsskrivning vid försvarsaffärer, men vi förväntar oss en stark utveckling från och med mitten av året. Vi ser även många nya kontraktsmöjligheter kopplade till vår satsning inom den privata sektorn i regionen. 4C Strategies har nästan två år av investeringar bakom sig, framför allt inom R&D, försäljning och marknadsbearbetning. Arbetet med att stärka vårt globala varumärke fortsätter, men investeringarna i R&D, stödfunktioner och administration förväntas inte öka. Pågående och kommande R&D arbete skiftas från transformationen till Exonaut Next Generation till ett ökat innovationsfokus på bland annat AI som en integrerad del i Exonaut.

Vår ambition är att på medellång sikt uppnå en genomsnittlig årlig valutajusterad organisk nettoomsättningstillväxt som överstiger 20 procent, att 70 procent av total nettoomsättning genereras av mjukvaruintäkter, samt att vi når en justerad EBIT-marginal på minst 20 procent.

Magnus Bergqvist
VD

Inbjudan till webbinarium för presentation av 4C Strategies Bokslutskommuniké, januari - december 2023

4C Strategies Bokslutskommuniké för januari - december 2023 publiceras torsdagen den 15 februari 2024, kl. 07:50.

Under samma dag kl. 09:30 kommer en presentation hållas där analytiker, investerare, media och övriga intressenter hälsas välkomna att delta. Presentationen kommer vara ett webbinarium där 4C Strategies Magnus Bergqvist (VD) samt Anders Nordgren (CFO) kommenterar den publicerade rapporten och besvarar frågor. Presentationen kommer att hållas på engelska.

Efteråt kommer presentationsmaterialet att finnas tillgängligt på 4C Strategies hemsida under ‘Rapporter och Presentationer’.

För deltagande vid presentationstillfället:
Anmäl dig här

Datum 2024-02-15, kl 07:50
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!