Förbättrad lönsamhet – lansering av nytt erbjudande och marknadsexpansion: Delårsrapport, januari – mars 2023

MAR

Finansiell utveckling, kvartal 1 2023:

  • Nettoomsättningen uppgick till 89,9 Mkr (76,0) vilket innebär en nettoomsättningstillväxt om 18% (110%)
  • Den valutajusterade tillväxten för första kvartalet uppgick till 13% (97%)
  • Mjukvaruintäkterna uppgick till 55,8 Mkr (47,2). I relation till nettoomsättningen är det 62% (62%)
  • Kvartalet belastades av jämförelsestörande poster om 0,0 Mkr (5,2) (IPO-relaterat)
  • Det justerade rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 11,3 Mkr (8,3)
  • Den justerade EBIT-marginalen uppgick till 13% (11%)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -8,3 Mkr (1,4)
  • Periodens resultat uppgick till 7,6 Mkr (2,8)
  • Resultat per aktie före utspädning, uppgick till 0,22 kr (0,09) och efter utspädning 0,21 kr (0,08)


VD-ordet:

4C Strategies solida start på året gläder mig. Samtidigt som vi fortsatt verkställa våra investeringar och expansionsplaner kan vi rapportera en fortsatt tillväxt och förbättrad lönsamhet. Även om vi befinner oss i en turbulent värld har vi levererat en tillväxt på 18% med en valutaeffekt på 6%. Samtidigt lyckades vi öka vår lönsamhet under första kvartalet då vi kan rapportera en marginal om 13% (11%). Under nästa kvartal kommer vi att etablera vår verksamhet i Nordamerika for offentlig och privat sektor samt lansera vårt nya erbjudande ’Climate Resilience’.

Förbättrad lönsam tillväxt i tider av turbulens
Pågående konflikter, störningar i leveranskedjan och geopolitiska spänningar är några av de utmaningar
världen står inför och vi förblir vaksamma och övervakar noga denna utveckling för att snabbt anpassa oss till eventuella förändringar. Även om aktuella världshändelser innebär att vårt erbjudande blir mer relevant än någonsin inom olika sektorer och marknader, ser vi indikationer på att dessa utmaningar kan leda till förlängda upphandlingsprocesser eller senarelagda beslut hos kunder i framtiden. Detta kan i sin tur öka den kvartalsvisa volatiliteten på kort sikt.

Utöver ett förbättrat resultat under kvartalet, kan vi även rapportera en solid tillväxt på RTM-basis med en nettoomsättning på 345,1 Mkr, en tillväxt om 15% med en valutaeffekt om 8%. Lönsamheten på RTM-basis uppgick till 46,9 Mkr i justerad EBIT, en marginal om 14%.

Växande antal kunder inom flera sektorer
Under det första kvartalet har vi välkomnat nya kunder till Exonaut-plattformen samtidigt som vi utökat och förlängt befintliga kontrakt. Exempelvis, i Nordics har vi slutit ett avtal med ett medicintekniskt företag för att stödja dem i att bygga motståndskraft genom att använda vår Exonaut-plattform. I segmentet North America nådde vi en viktig milstolpe med leveransen till det amerikanska försvaret, med sikte på utrullning av utvecklingsarbetet under andra halvan av 2023. Inom segmentet International signerades en stor kund inom den finansiella sektorn för att stödja dem med operationell resiliens. Med hänsyn till att flertalet av våra kunder är verksamma inom starkt reglerade branscher, samhällskritisk- och militär verksamhet blir det uppenbart att en lösning som Exonaut är avgörande för att säkerställa skyddet av kritisk infrastruktur, operativ motståndskraft och effektiv utbildning.

Lansering av ’Climate Resilience Solution’
Under de senaste åren har vi investerat i Exonaut Next Generation vilket nu börjar löna sig – inte bara som en framtidssäker och verkligt skalbar plattform, utan också att den gör det möjligt för oss att förnya oss och möta kundernas krav mycket snabbare än tidigare. Det blev tydligt förra året när vi lanserade vår lösning för individuell träning – MyExonaut, till både befintliga och nya kunder, vilket baserat på nästa generation av ’Exonaut Training Management’-plattformen. Under nästa kvartal kommer vi att lansera vår helt nya lösning för ’Climate Resilience’. Lösningen är baserad på vår Exonaut Resilience-plattform. Med ett växande intresse och efterfrågan på marknaden för ESG- och klimatlösningar ser vi stor potential för en helhetslösning för att hantera alla aspekter av klimat-resiliens. Denna lösning kommer inte bara att ge mervärde till nya och befintliga kunder, utan den kommer också att ge ett viktigt bidrag till att mitigera klimatförändringarna.

Framtida inriktning för ’Exonaut Military Training Solutions’
Den framgångsrika utrullningen av nästa generation av ’Exonaut Training Management’-plattformen och dess lösningar till försvarskunder kommer fortsätta. Parallellt med det kommer vi investera tid och resurser under nästa kvartal för att sätta den framtida inriktningen för plattformen och dess lösningar. Vi kommer att utvärdera de ökade kundkraven baserat på lärdomar från våra uppdrag, men även inhämta information om planerade förändringar i träning- och övningsverksamheten hos våra kunder. Utöver det kommer det undersökas hur nya tekniska framsteg, såsom den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) kan integreras i våra lösningar för att leverera ökat värde till våra kunder. Alla dessa initiativ är i linje med våra tillväxtplaner för att säkerställa att vi är i framkant innovativt avseende militär träning och övning.

Etablering av verksamhet för offentlig och privat sektor i Nordamerika
Vi är glada att kunna rapportera att våra nya geografiska marknader, såsom APAC, där vi etablerade lokal närvaro förra året, utvecklas enligt plan - med ett flertalet lovande mjukvaruaffärer på gång. Nu tar vi nästa steg, vilket är mot den icke-militära marknaden i Nordamerika. Under 2016 etablerade vi framgångsrikt vår lokala närvaro i Nordamerika med fokus på träning- och övningsslösningar för försvarskunder. Med ett växande intresse för vårt resilienserbjudande kommer vi under nästa kvartal att etablera en lokal enhet i Nordamerika för att möta den offentliga och privata sektorns krav med hjälp av våra ’Exonaut Resilience’-lösningar.

Investeringar och aktiviteter på nya marknader och erbjudande är avgörande i stödet till våra kunder och för framtida tillväxt. Genom detta bidrar vi till ett säkrare samhälle. Med fler försäljnings- och produktutvecklingsresurser skapar vi organisatoriskt förutsättningar för lönsam tillväxt, samt för att nå våra finansiella mål på medellång sikt.

Hjälper världen att bli en säkrare plats
Det första kvartalet 2023 har varit bra för 4C Strategies på många sätt. Vi fortsatte att öka vår närvaro genom att delta på olika mässor för att presentera och demonstrera vår plattform. Utöver det har vi levererat en stark tillväxt, en förbättrad lönsamhet samt välkomnat både nya kollegor och kunder.

4C Strategies fortsätter att utöka sin internationella närvaro och vi är mer engagerade än någonsin i att bygga ett säkrare samhälle och att hjälpa världen att förändras för en bättre framtid.

Magnus Bergqvist
VD

Inbjudan till webbinarium för presentation av 4C Strategies kvartalsrapport, kvartal 1 2023

4C Strategies kvartalsrapport för kvartal 1 2023 publiceras fredagen den 12:e maj 2023, kl. 07:50.

Under samma dag kl. 09:30 kommer en presentation hållas där analytiker, investerare, media och övriga intressenter hälsas välkomna att delta. Presentationen kommer vara ett webbinarium där 4C Strategies Magnus Bergqvist (VD) samt Anders Nordgren (CFO) kommenterar den publicerade rapporten och besvarar frågor. Presentationen kommer att hållas på engelska.

Efteråt kommer presentationsmaterialet att finnas tillgängligt på 4C Strategies hemsida under ‘Rapporter och Presentationer’.

För deltagande vid presentationstillfället:
Anmäl dig här

Datum 2023-05-12, kl 07:50
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!